Minikemp u Chadimova mlýna
Od května do září se otevírají dveře minikempu u Horních Dubenek. Svůj stan či karavan můžete postavit přímo v areálu Chadimova mlýna. Nevšední prostředí láká zázemím v bývalé sýpce, ale i ekofarmou nebo občerstvením, které je součástí mlýnského muzea.
První písemná zmínka o mlýnu je z roku 1644, kdy ho za 510 kop koupil Matěj Chadim. V roce 1926 mlýn vyhořel, ale Bedřich Chadim jej znovu obnovil a nahradil vodní kola turbínou. Mlýn pracoval do roku 1953, kdy byl státním nařízením zastaven. Poté v něm hospodařil státní statek.
V devadesátých letech se mlýn po restituci vrátil přímým potomkům, kteří jej přebudovali na ekofarmu, muzeum a nevšední ubytovací zařízení s malým kempem.
Vybavení kempu
Kapacita minikempu u Chadimova mlýna je 10 stanů či karavanů pro maximálně 25 osob. Jeho součástí jsou:
- 3 elektrické přípojky,
- sociální zařízení se sprchou, pračkou,
- sklep,
- dobře vybavená kuchyňka.
V areálu kempu najdete i několik ohnišť, přenosný gril a potřeby pro opékání na ohni. Bude vám k dispozici také zahradní nábytek, wi-fi připojení nebo různé sportovní potřeby a společenské hry.
Dobrou zprávou také je, že kolem kempu vede řada cyklotras. Jedna z nich vás dovede do nedalekého města Počátky.
Ekofarma a krmení
Majitelé kempu a mlýna vlastní také farmu, a tak se mohou vaše děti zapojit do večerního krmení drobného zvířectva. Prohlídku ekofarmy se stádem mastného skotu Aberdeen – Angus je ale nutné domluvit předem. Stádo s plemenným býkem se pase celoročně na pastvinách kolem mlýna.
Provoz na farmě probíhá v ekologickém režimu, čili přirozeně bez chemických postřiků a hnojiv.
Naše gastrotipy
V Horních Dubenkách čeká malé překvapení pro všechny milovníky Francie. Respektive francouzské gastronomie, vín a atmosféry. Najdete tam vyhlášenou restauraci Bistrot de Papa, jejímž majitelem a šéfkuchařem v jednom je Francouz Rémi Decroix. Nebo se v malé obci zastavte alespoň na lokální pivo z minipivovaru Kozlíček.